Free Mock Test: WBSSC English XI-XII

Mock test 1
English XI-XII
1. “I sought fit words to paint”. What is the figure of speech
A. Personification
B. Metaphor
C. Alliteration
D. Allusion

2. The Amoretti is a sequence of ___ sonnets
A. 108
B. 89
C. 98
D. 79

3. Spenser wrote his sonnets with the rhyme scheme:
A. ABAB BCBC CDC CDC DD
B. ABAB BCBC CDCD EE
C. ABBA ABBA CDECDE
D. ABBA ABBA CDCDEF FF

4. Which of the following is true?
A. Spenser breaks with conventional love poetry in Amoretti
B. Spenser treated Platonic love in his poetry
C. Spenser introduced English elements in sonnet
D. Spenser could not marry his beloved

5. Shakespeare wrote____ sonnets
A. 156
B. 154
C. 152
D. 148

6. The rhyme sequence of Shakespeare’s sonnets is
A. abab babc cdcd ee
B. abab cdcd efef gg
C. abab bcdc efef gg
D. abbc cddc efef gg

7. The earliest use of the term ‘Metaphysical’ was
A. Critical
B. Pejorative
C. Praise
D. Correct

8. “If ever any beauty I did see,/Which I desired, and got, ’twas but a dream of thee.” What philosophy is implicit here?
A. Scholastic
B. Platonic
C. Neo-Platonic
D. Renaissance

9. ‘Virtue’ is taken from
A. The Temple
B. The Vertue of the Soul
C. Temple of Vertue
D. The Vertuous Soul

10. “The bridal of the earth and sky” How does the poet make the equation?
A. Vertue as a quality is meant here
B. With the arrival of the sun/light the earth is filled with light and warmth as if they are in a kind of matrimonial relation
C. The rose is called so because of its red colour and it blooms at day time.
D. A metaphysical conceit suggesting heavenly intervention in natural phenomenon

11. Which of the following is an Epic convention not following by Pope in the Rape of the Lock
A. Journey on the Thames
B. Pope invokes his friend, John Caryll
C. Battle and blood
D. Preparation for the battle of the sexes

12. The Rape of the Lock is written in
A. Heroic couplet
B. Heroic pentameter
C. Heroic rhyme
D. Epic couplet

13. who enters the cave of the Queen of Spleen to seek help for Belinda
A. Ariel
B. Umbriel
C. Thalestris
D. Plume

14. The poem The Tyger first appeared in
A. The Songs of Innocence
B. The Songs of Experience
C. The Songs of Innocence and Experience
D. Ariel

15. The Lamb is written mainly in
A. Iambic feet
B. Trochaic feet
C. Iambic and trochaic feet
D. Anapaestic feet

16. The Tyger is written in
A. Trochaic tetrameter with catalexis at the end of each line
B. Iambic tetrameter with catalexis at the end of each line
C. Song rhythm
D. Sprung rhythm

17. What is Wordsworth’s originality in his treatment of Nature?
A. He looks upon Nature as a bridge connecting the human world with the divine world
B. He emerges as the worshipper of Nature
C. He presented Nature as a living entity
D. He escapes from the human world and takes refuge in the natural world

18. How can the Tintern Abbey be considered a dramatic monologue?
A. Because he talks with Nature
B. Because of the presence of Dorothy Wordsworth
C. Because of the implied presence of the readers
D. Because of the presence of his friend, Coleridge

19. “The voice I hear this passing night was heard/In ancient days by emperor and clown”. Whose voice is referred to here?
A. The voice of Nature in the Wye valley
B. The voice of the Damsel in the Kubla Khan
C. The voice of the Nightingale in Ode to a Nightingale
D. The voice of the skylark in To a Skylark

20. As a genre Christabel can be said to belong to
A. Medieval ballad
B. Romantic ballad
C. Sensational drama
D. The 18th century tradition of the tale of terror

21. Name the book which inspired Coleridge to write the poem Kubla Khan
A. Buniyan’s Pilgrim’s Progress
B. Purchas’s Pilgrimes
C. Adventures of Marcopolo
D. Picot’s Pilgrim in China

22. “To bend with apples the moss’d cottage-trees,/And fill all fruit with ripeness to the core”. Who is/are the subject/s here?
A. The reaper with the sickle
B. The season with mist
C. Autumn with the sun
D. Summer with bees

23. The West Wind is written in
A. Heroic couplet
B. Heroic Quatrain
C. Terza Rima
D. Rhyme Royal

24. “And singing still dost soar, and soaring ever singest.”. What is the figure of speech
A. Antithesis
B. Hyperbaton
C. Antimetabole
D. Climax

25. “To strive, to seek, to find, and not to yield.” What is the figure of speech?
A. Anticlimax
B. Alliteration
C. Climax
D. Allusion

26. Choose the best alternative.
The character of the Duchess is revealed
A. As the Duke exposes himself
B. As the Duke speaks of her
C. As the her painting is revealed
D. Indirectly by the listener’s silence

27. In Wild Swans at Coole, the swans represent
A. Immortality in them
B. An attempt at immortality
C. Symbol of happiness
D. Symbol of the ideal which is absent in the human

28. “…which Titanic wars had groined”. Here Titanic wars refer to
A. Great wars of the world
B. World War 1
C. Word Wars 1 & 2
D. The battles the speaker faced

29. In the Hollow Men Eliot satirizes
A. Modern society
B. Lack of religiosity in modern times
C. Spiritual barrenness of the soul in modern times
D. Consumerism

30. Blank verse was first used in
A. Gorboduc
B. Tamburlaine
C. Dr. Faustus
D. Macbeth

31. Who is the Holy King referred to in Macbeth
A. Duncan
B. Edward the Confessor
C. Edward II
D. James I

32. “It is a tale/Told by an idiot, full of sound and fury,/Signifying nothing.” What is the figure of speech?
A. Irony
B. Anticlimax
C. Metaphor
D. Antithesis

33. “This castle hath a pleasant seat; the air/Nimbly and sweetly recommends itself/Unto our gentle senses.” The speech is an example of
A. Dramatic irony
B. Tragic irony
C. Irony
D. Pathetic fallacy

34. In the Riders to the Sea who play/s the role of Fate?
A. The sea
B. The environment
C. Their own actions
D. Poverty

35. Who play/s the role of chorus in the Riders to the Sea?
A. The priest
B. Cathleen and Nora
C. The unnamed islanders and the keening women
D. The sound of the sea

36. “In vain have I struggled. It will not do. My feelings will not be repressed. You must allow me to tell you how ardently I admire and love you.” Who is the speaker?
A. Darcy
B. Marlow
C. Elizabeth
D. Sergius

37. Title of the drama ‘Arms and the Man’ is taken from
A. Virgil’s Aeneid
B. Virgil’s Metamorphosis
C. Virgil’s Amora Vincit Omnia
D. Virgil’s Elegies

38. Which of the statements is true?
A. Shaw satirizes the idea of war
B. Shaw is against war
C. Shaw is satirizing false notions of love and war
D. Shaw is against Romantic love.

39. “She is tolerable; but not handsome enough to tempt me”. The speaker is
A. Elizabeth
B. Wickham
C. Darcy
D. David

40. “They gradually ascended for half a mile, and then found themselves at the top of a considerable eminence, where the wood ceased, and the eye was instantly caught by…” This is the description of
A. Pemberley House
B. Dr. Strong’s House
C. Lady Catherine’s House
D. Winson’s retreat

41. What is Romantic about the essay Dream Children?
A. Use of dream in real life
B. Use of imagination for creating a vivid picture
C. The distance between life and death
D. The contrast between the real and the unreal

42. Mark the error in the sentence:
On the way/ to go to Calcutta/ we stopped at/ a roadside restaurant
P                 Q                                       R                             S
A. P
B. Q
C. R
D. S
4

3. Mark the error in the sentence:
I went/ to school/ to check the admission/ date for my son
P         Q                      R                                             S
A. P
B. Q
C. R
D. S

44. Use the appropriate word in the construction below
I am not habituated to ______ in public
A. Speak
B. To be speaking
C. Speaking
D. Speaker

45. Select the correct form of changed voice:
My purse was stolen.
A. Who stole my purse?
B. Somebody stole my purse.
C. I lost my purse.
D. I don’t know who stole my purse.

46. Select the appropriate option for the sentence below:
Gopal was ____ king by the people of the land.
A. Elected as
B. Elected
C. Electing
D. To elect

47. Choose the right option for the sentence below:
He is Daniel in judgment.
A. He is the Daniel in judgment.
B. He is a Daniel in judgment.
C. He is an Daniel in judgment.
D. No error

48. Point out the error in the sentence below:
They went/ to the same hotel/ that Mr. Sen /had been to it.
P Q R S
A. P
B. Q
C. R
D. S

49. In the sentence, “Winston Churchill, a great politician and statesman, also won the Nobel Prize for literature.” “a great politician” is an example of
A. Noun clause
B. Noun phrase
C. Nominal compound
D. Noun in apposition

50. Choose the appropriate option for the narration change of the following sentence:
He said to me, “Who had fixed the wire of the generatror?”
A. He asked me who had been fixing the wire of the generator.
B. He asked me who fixed the wire of the generator.
C. He asked me who had fixed the wire of the generator.
D. He told me who was to fix the wire of the generator.

51. In order to express the sense that the speaker watches the TV on a particular day, choose the appropriate option:
A. I only watch the TV on Sunday
B. Only I watch the TV on Sunday
C. I watch the TV only on Sunday
D. I watch only the TV on Sunday

52. Choose the appropriate option for the narration in the following sentence:
“When she heard the news of terror attack on the army base in Jammu, she exclaimed with sorrow that it was shocking news.”
A. When she heard the news of terror attack on the army base in Jammu, she exclaimed, “What a shocking news!”
B. When she heard the news of terror attack on the army base in Jammu, she said, “What a shocking news!”
C. When she heard the news of terror attack on the army base in Jammu, she had said “What a shocking news!”
D. When she heard the news of terror attack on the army base in Jammu, she said with sorrow, “What a shocking news!”

53. “I know the place Shakespeare’s place of birth.” Change this sentence into a complex sentence using a relative clause.
A. I know where Shakespeare was born.
B. I know the place where Shakespeare was born.
C. I know Shakespeare’s place of birth, where he was born.
D. I know the birth of place where Shakespeare was born.

54. Mark the error and choose the correct alternative for the sentence:
“No less than fifty students were present.”
A. No less than fifty students were present.
B. No less than fifty students was present.
C. No fewer than fifty students were present.
D. No less than fifty students was present.

55. Choose the correct sentence from the following options:
A. Now you are tired, you may rest awhile.
B. Now that you are tired, you may rest awhile.
C. You are tired, now you take rest awhile
D. You are that tired and you take rest awhile.

mockt1

Answer Keys to Mock Test 1 (XI-XII)

  1. B
  2. B
  3. B
  4. A
  5. B
  6. B
  7. B
  8. C
  9. A
  10. B
  11. C
  12. A
  13. B
  14. B
  15. B
  16. A
  17. A
  18. B
  19. C
  20. D
  21. B
  22. C
  23. C
  24. C
  25. C
  26. A
  27. D
  28. B
  29. C
  30. A
  31. B
  32. C
  33. B
  34. A
  35. C
  36. A
  37. A
  38. C
  39. C
  40. A
  41. B
  42. B
  43. B
  44. C
  45. B
  46. B
  47. B
  48. D
  49. D
  50. C
  51. C
  52. B
  53. B
  54. C
  55. B

Leave a Reply

Be Connected on Facebook

You can get automatic updates on our new contents